Tillökning hos vildsvinen

Det handlar mycket om fåglar för mig just nu men man kan ändå inte låta bli att titta förbi alla fyrfota djur som finns i skog och mark. Vildsvinen har en utdragen brunst så det kan dyka upp kultingar under så gott som hela året men mellan 80-90 procent av alla kultingar föds under månaderna februari till och med maj.

Vildsvinssugga med kultingar i gyllene ljus.

Vildsvinssugga med kultingar i gyllene ljus.

Det innebär att det finns kultingar i alla möjliga storlekar just nu och det är svårt att inte skratta högt när man ser dem för de är ju verkligen söta.

Film vildsvin.

Vildsvinskultingarna är verkligen söta när de är små men de växer fort och dessa små charmtroll förvandlas till ”duktiga” trädgårdsmästare ganska så omgående. Det är inte svårt att förstå vilka enorma skador som en flock med vildsvin kan orsaka på odlad mark då man ser hur duktiga de är på att böka.

 

Full fart mot tryggheten.

Full fart mot tryggheten.

Det händer ibland att kultingarna stojar med varandra eller att de hittar något intressant så de kommer ifrån suggan. När det upptäcker att dom har kommit lite efter så söker de omgående upp sin mamma och tryggheten som hennes närvaro innebär.

Vädret är just nu helt underbart och kvicksilvret slår nästan i taket på termometern trotts att vi bara är i början på maj månad. Flyttfåglarna sträcker in och den ena rariteten efter den andra dyker upp längs med västkusten, i Hallands län går det just nu en skedstork och födosöker med sin spektakulära näbb som har gett den sitt namn.

Ha en fin vecka!

/Ingemar