Älgförvaltning och betesskador

Det har varit mycket i media de senaste dagarna om hur den svenska älgstammen skall förvaltas. I grund och botten så handlar det om att minska älgarnas betesskador på skogen och att få ner antalet viltolyckor i trafiken. Naturvårdsverket har tillsammans med Skogsstyrelsen tagit fram siffror och mål efter ett uppdrag av regeringen.  

Ajabaja, inte beta på tallplantorna.

Gemensamma mål

De nya gemensamma målen innebär mindre viltstammar än idag och detta kommer såklart påverka betesskadorna och antalet viltolyckor i trafiken. I dag är kostnaderna för skogsägarna stora och inventeringar visar att varannan ungtall har skador av vilt som har betat. Materialet som nu presenteras är extremt omfattande och mycket specificerat. Det finns siffror och så kallade måltal för flera olika trädslag och hur stora procentuella skador som skall tillåtas. 

Rönnbladen tycks smaka gott oavsett rapporter och riktlinjer.

 

Centralt styrd älgförvaltning

Vi får se hur denna rapport kommer att tolkas och vart allt landar när allt är klart. Trotts att älgstammen har minskat de sista åren så har betesskadorna ändå ökat.  Lite grovt så handlar rapporten om en mycket större avskjutning och att skogsägare skall plantera mer tall. Genom att plantera mer tall så ökar man faktiskt fodermängden för viltet.   

 

Förvaltningsplan för älg och kronhjort

Den nationella förvaltningsplanen som detta skall mynna ut i skall vara klar senast 2020 enligt naturvårdsverket. Den nuvarande älgförvaltningen infördes 2012 och sedan dess har älgstammen minskat med nästan 10 procent. Minskningen har skett trotts att de flesta älgskötselområden inte skjuter hela sin tilldelning. Avskjutningen har legat runt 85 procent av tilldelningen utslaget under hela perioden sedan den nya förvaltningen började. Det finns såklart undantag och några få älgskötselområden har skjutit 100 procent av tilldelningen. 

Viltolyckor

Viltstängsel kan vagga in trafikanter i en falsk trygghet för älgar tar sig tyvärr innan för dessa avgränsningar ibland. På filmsekvensen har en bilist kolliderat med en älgtjur på E6 i höjd med Hogstorp i Uddevalla kommun. Viltstängslet hjälpte inte i detta fall även fast det såklart är en otroligt viktig åtgärd för att minska viltolyckorna. Ödets ironi var att olyckan skedde precis bredvid en avfart till en populär älgpark. 

Intresse för älgar

Intresset för älgar är extremt stort oavsett vilken relation man har till dem. Mitt intresse väcktes redan som liten och det har hela tiden växt med åren. Nu som naturfotograf så är det ett av mina absoluta favoritmotiv i naturen. För jägarkåren och skogsägarna så ligger älgarna också varmt om hjärtat och diskussionstonerna går långa och höga. För gemene man så har alltid älgen väckt ett intresse och landets älgturism är väldigt stor. Det är ju inte för inte som älgen kallas för skogens konung. Tyvärr så har vi även denna baksida som filmklippet visar där en helt vanligt morgon på väg till jobbet kan förvandlas till en tragedi. Jag kommer såklart följa den vidare utvecklingen av älgstammen och politiken runt allt för som vanligt så finns det flera sidor av myntet. Ja, i detta fall så handlar det inte bara om två sidor… 

Vill ni läsa hela redovisningens så finns den på länken nedan:

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget (extern länk)

Må väl!
/Ingemar 

 

 

 

 

Fågelcentralen – kalender

Hör upp go vänner, nu är det allvar…. igen! 

Fågelcentralens kalender 2019.

Det är dags att återigen slå ett slag för fågelcentralen och deras kalender som lägger en ekonomisk grund för deras verksamhet. Fågelcentralen gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om skadade vilda fåglar och deras upptagningsområde är stort. Jag har vid flera tillfällen varit med och njutit när man har släppt ut fåglar i det vilda efter en rehabiliteringsperiod i deras voljärer. Det har känts ända in i hjärteroten när man har sett både lappuggla och berguv släppas ut i Bohuslän igen. Tack vare en fantastisk insats av fågelcentralen där det finns en oerhörd kunskap och utrustning. 

Sedan den 1 oktober 2018 har Animals HOPE tagit över efter att Göteborgs ornitologiska förening (GOF) har drivit verksamheten i 30 år. Animals HOPE är en ideell förening och kalendern spelar en viktig ekonomisk roll för dem precis som den gjorde för GOF. Jag har fått äran att få bidra med bilder även till 2019 års almanacka som handlar om ”stadens fåglar”. Det är fantastiskt hedrande att få möjlighet att dra in pengar till deras livsviktiga verksamhet genom mina bilder. Mina artbilder är kungsfiskare, kattuggla och svart rödstjärt som alla smälter in i kategorin stadens fåglar. All vinst från kalendern går direkt till mat, mediciner och vård till de skadade fåglarna. Vi fotografer som har valts ut har såklart ställt upp gratis och vi är alla stolta att få bidra till Fågelcentralen/Animals HOPE och deras verksamhet. 

Klicka gärna in på länken nedan läs vidare om deras verksamhet eller varför inte lägga en beställning. 
————————–————————-
http://www.fagelcentralen.se/orderCalander.html

Trevlig midsommar!

Trevlig midsommar alla djur och naturvänner!

Stort tack för all respons som jag får av er på ena eller andra viset. Det värmer i hjärtat att både mina bilder och tankar vädrar positiva tongångar från de flesta. Försöker svar så gott jag kan och så fort jag kan men nu blickar vi framåt..

Mvh

/Ingemar 

 

Ferdinand, den vita älgen i Värmland.

I morgon den 12 juni klockan 20,00 kommer SVT visa filmen om den världsberömda vita älgen i Värmland som av vissa går under namnet Ferdinand. Filmen kommer att vara helt fantastisk då den är filmad av en av landets bästa naturfilmare Ulf Jonasson och tacksammare huvudrollsinnehavare än Ferdinand finns inte.

 

En älg som tar det mesta med ro om man inte går för nära vilket har varit ett stort bekymmer under åren.

 

Tyvärr så vet vi ju all problematik som området hade i höstas så vi får hoppas att filmen inte vållar mer bekymmer för älgen, de boende eller markägarna i området. Fast ingen har ju sett till älgen under hela 2018 trotts att den har varit stationär tidigare år vid denna tid på året. Finns det ingen älg att se så brukar intresset svalna ganska så fort när det gäller själva letandet.  

 

Älgen har alltid levt tätt inpå de boende vilket tillslut vållade oro och otrygghet.

 

Jag har inte själv varit i området sedan jag gjorde min uppmaning om naturfotografernas övertramp i TV4´s morgonsoffa (se länk nedan). Sedan flera år tillbaka har jag varnat för utvecklingen i området och det jag upplevde i augusti ifjol fick mig att aldrig mer vilja besöka området. Ett så unikt djur som är snudd på tam och väldigt stationär är tyvärr dom komponenter som behövs för att det skall bli kaos. Inget ont om den stora skaran av fotografer och filmare för det är alltid några få som gör övertramp. Sedan så påverkas såklart älgen oerhört mycket av att hela tiden ha människor i sin närhet. Den tappar tillslut helt respekten för människor och i höstas gjorde den också utfall mot de boende i området. 

 

Skogens vita konung 

Jag har varit sparsam med att visa bilder/filmsekvenser på just denna älg men här kommer ett litet klipp. Se det som en hyllning till ett av de mest fantastiska djur som finns/har funnits i våra Svenska skogar. En älg som har skänkt mig så oerhört många skratt och glada upplevelser i skogen men även frustration och ren sorg.

 
 

Bohusläns vita älg 

Kommer inte ge mig in i större diskussioner då jag vet hur negativt det kan bli, när det gäller dessa vita älgar.  Jag satt i flera dagar och svarade på mejl och meddelande efter att jag hade haft den Bohuslänska vita älgen i TV4/SVT för någon månad sedan. Då trodde man att jag störde Värmlands älgen eftersom man inte håller isär dom. Tyvärr så är jag inte så duktig med att uppdatera min hemsida men några av er som hittar hit hittar säkert till min Facebook sida. Där har jag skrivit lite om vårens olika vita älgmöten. Vill ni se en filmsekvens från Bohuslän som är filmad tidigare i vår så finns den på länken nedan. 

TV4 Nyhetsmorgon maj 2018

 

Jag har hela tiden slagits för att man skall respektera älgen och de boende i området och varnat för utvecklingen i Värmland. 2014 var första gången som jag besökte Ferdinands område och jag har haft många helt magiska möten med honom. Det har varit svårt att se Ferdinand som en älg utan jag brukar titulera honom som ”en kärvänlig gammal travhäst”.

Förhoppningsvis har älgen dragit sig tillbaka till dom djupa och mörka Värmländska skogarna där han tar det lugnt.

Har ni inte sett mitt inslag om naturfotograferingens baksida så klicka här för att komma till TV4 och inslaget från augusti 2017.  

Missa inte att bänka er i TV-soffan för att njuta av Ulf Jonassons film Skogens vita konung som kommer att vara helt magisk. Om Ferdinand aldrig mer dyker upp så kommer Ulf´s film vara ett vackert minne över en världsunik älg! 

Ha en fin vecka alla naturvänner!
/Ingemar

 

 

God Jul alla vänner!

Tiden springer som vanligt iväg och det är dags att återigen önska er alla en riktig god jul. 

Visst finns det en vit älg även i Uddevalla.

Hoppas att ni tar hand om varandra och får en fin jul med allt som det innebär. Som ni ser så har vi faktiskt en vit älg även i Uddevalla sedan några år. Den är väldigt enkel att få bilder på och jag blir aldrig arg om någon går för nära den för att fotografera. 

På tal om älgar så skall jag försöka vara lite aktivare här på min hemsida då den som vanligt släpar efter. Ni är alla hjärtligt välkomna att titta förbi både mitt instagramkonto (klickbar länk) eller min Facebooksida (klickbar länk) Dessa sidor lider såklart också av att dom inte blir uppdaterade i den utsträckning som dom borde men inläggen ramlar in lite frekventare där. 

God Jul alla vänner!

/Ingemar 

 

Han får leva vidare!

Så skönt att älgen får leva vidare!

Vi får hoppas att allt hysteri lägger sig och han får avsluta sina dagar på ett värdigt sätt.

Enormt intresse för den vita älgen

Intresset är så stort så jag hinner inte med att uppdatera min hemsida som jag borde. Jag kommer att klistra in det som jag skrev på Facebook igår längst ned här. Där ifråga satte jag såklart grunden för skyddsjakten. de sista dagarna så har jag gjort både radio och till och med blivit uppringd av en av Frankrikes största tidningar. Detta har tagit sig orimliga proportioner som sagt.. 

Stort tack! 

Stort tack till alla som engagerar sig i frågan och ett extra tack till dig som kontaktade mig och bad om hjälp. Hade du inte sträckt ut en hand så kunde inte jag vänt mig till den enda personen som jag litar på gällande detta. Då hade aldrig media fått reda på vad som skulle ske och skyddsjakten hade verkställts i smyg. I går skrev jag att det var mitt sista inlägg och att jag inte kan göra mer vilket jag absolut inte kunde igår. Nu är det en ny dag och helt nya förutsättningar och jag kan dra ett nytt strå till stacken men vi balanserar på ett knivsblad..

Bevisligen så står inte älgen högt i kurs hos en del vilket vi får acceptera speciellt vi som inte bor och lever i området! Tråkigt att man får till en skyddsjakt på felaktiga grunder men återigen inget ont om tjejen som blev skadad. Nu uppmanar jag alla att vara försiktiga i området och verkligen behandla älgen och de boende mycket väl.  Jag har sagt det förut och jag säger det igen, detta kommer aldrig sluta väl.. Alla som verkligen gillar älgen oavsett om man har sett den eller ej så var de sista dagarna en väckarklocka. Vi får ingen mer chans och ju mer allt eskalerar ju sämre blir utsikterna för älgen. Intresset för älgen har i och med de sista dagarna ökat ännu mer och allt har tagit sig orimliga proportioner.

Snälla, snälla lyssna och tänkt till hur svårt kan det vara! Tänk er in i älgens situation och försök förstå hur de som bor och verkar i området har det. Vi får ingen mer chans!

Vi har inget unikare djur i våra svenska skogar eller villaträdgårdar för den delen…

Visa hänsyn och sunt förnuft!

Från och med nu lämnar jag detta för gott, det finns såklart massor att säga och skriva men inte i sociala medier. Har tidigare sagt att jag inte kommer att besöka området, det kommer jag att göra. Har fått så många innestående kaffebjudningar i området som jag inte får tacka nej till enligt de som bjuder in mig. Några inbjudningar är gamla sedan allt som hände i augusti men jag har fått så många nya lokala vänner under de sista dagarna. Utöver dessa så har jag ett ganska så stort antal vänner sedan flera år tillbaka i området. De flesta äger varken gevär eller systemkamera men de har sunt förnuft och hjärtat på rätt ställe. Har jag då tur så kanske han står där min bleka vän…

Med vänliga hälsningar

Ingemar 

Klistrar in mitt inlägg som jag gjorde igår på Facebook angående skyddsjaktsbeslutet.  


Tack för all respons i denna tunga stund, den vita älgens vara eller icke vara rör verkligen upp känslor. Jag är så tacksam att lokalbefolkningen kontaktade mig (med flera) och bad mig skriva om detta på Facebook. Hade detta inte kommit ut så hade älgen säkerligen redan varit skjuten mer eller mindre i smyg.

Svensk jakt var första tidningen att skriva om skyddsjakten och jag blev djupt förvånad när jag läste texten. Dom ringde mig för en intervju och när artikeln sedan var ute så började min telefon ringa oavbrutet. Först var det älgvänner som funderade på innehållet, vilket jag också gjorde när jag läste igenom allt. Hur kan skyddsjakten beslutas av att älgen är aggressiv, det är ju avsaknaden av aggressivitet som har gjort att alla fotografer går för nära. Ringde skribenten och visst hade polisen sagt precis som han är citerade i tidningen. Detta är något som vi som har tillbringat mycket tid i området inte känner igen. Sociala medier är en hård arena och man kan inte skriva för mycket då det skrivna ordet kan tolkas fel. Jag har fått så mycket samtal, mejl och meddelande några bra andra både tokiga och rent lagvidriga.

Det går inte förringa kvinnas upplevelse och att vissa av lokalbefolkningen känner skräck även fast jag aldrig ha träffat någon som är rädd. Jag känner inte ens någon som har träffat någon som är rädd för älgen… Kvinnan skall inte utses som en syndabock men det är nästan ödets ironi att två lokala hundar blir såhär betydelse fulla. Det konstiga är att man inte fick till en skyddsjakt i augusti när det var kaos för i grund och botten måste det vara där skon klämmer. Ett telefonsamtal som jag har fått berättade att om ett skyddsjaktsbeslut skulle tas i augusti för hänsyn till boende och älgen så låg det på Länsstyrelsen. Handlar det däremot om att människor kommer till fysik skada av vilda djur så kan polisen fatta beslutet. Länsstyrelsen hade troligen aldrig tagit ett beslut att avliva denna världsunika älg. Just nu gör jag precis det man inte skall göra i sociala medier spekulera utan att verkligen ha fakta! Har inte kollat upp lagstiftningen i ämnet men jägaren som ringde är ”relativt” säker på detta.

Jag kommer härmed inte att skriver mer i ämnet jag har gjort allt jag har kunnat både nu och tidigare under årens lopp. Ibland förstår jag inte hur människor tänker och uppför sig i naturen och då handlar det inte bara om fotografer utan även hundägare och vanlig allmänhet.

Veckan som gick kommer jag aldrig att glömma dels för Värmlandsälgen såklart men även för en älgkalv. En liten årskalv som är moderslös har irrat runt i vårt villa område och vi har även haft den i vår trädgård. Vi vet alla att detta resulterar i en skyddsjakt då en älgkalv inte kan leka med kvarterets barn eller hundar för den delen. Visst skär den skyddsjakten också i hjärtat men det är en barmhärtighetsåtgärd utöver att en älg inte kan vara tillsammans med barn likt en ponny. En natt i förra veckan när jag var ute i ett av mina olika nattliga projekt så uppdagade jag ett miljöbrott. Detta har helt fått mig att tappa tron på oss människor… Nu kommer jag inte diskutera något av ovanstående mer för det har verkligen spårat ur på alla sätt och vis. Veckans föredrag skall fixas till artiklar skall skrivas och de mörka molnen i tankarna skall bytas ut mot den glädjen som naturen skall innebära! 
Ta hand om er, djuren och naturen!
/Ingemar 

 

Då har vi kommit till vägs ände!

Den vita älgen som nu skall få somna in.

Det är såklart med stor bestörtning som jag för några dagar sedan mottog information om att den stora vita Värmlandsälgen skall avlivas. Jag har under de sista åren sett en utveckling som är fruktansvärd och jag har så många gånger funderat på hur vissa människor fungerar och tänker. Respekten för det vilda är som bortblåst och hjärnan går in i ett ”error-mode” bara man får bilden. Det är alla kategorier av fotografer som tänker så här allt från professionella till turisten som ibland bara fotograferar med mobilen. Den mänskliga närvaron har gjort att en redan mycket oskygg älg har blivit ännu mer van med folk.

Skyddsjakt på den vita älgen

Upprinnelsen till skyddsjakten är att älgen gjorde ett utfall mot en motionerande tjej som hade med sig hundar i koppel. Kopplet var av typen som satt fast i midjan och hon drogs omkull när hundarna gjorde ett ryck, tyvärr så ådrog hon sig skador i fallet. Älgen avbröt det hela vilket innebär att älgen aldrig kom i direktkontakt med henne. Jag skall inte sitta 25 mil ifrån händelsernas centrum och diskutera allvaret i den aktuella händelsen. Däremot så har jag varnat för utvecklingen i området runt älgen och hela situationen kring den. Jag har inte varit där sedan incidenten som blev upprinnelsen till min riksomfattande uppmaning om fotografers uppförande i augusti i år. På min hemsida har jag i flera år skrivit om min rädsla för att älgens dagar skall sluta på just detta vis och det är vi människor som har lagt grunden.

Fel att sprida information om älgens hemområde

Sedan första dagen jag kom till området så har jag varit verkligen försiktig med att inte sprida information om vart älgen befinner sig. Jag har vid flera tillfällen tackat nej till att medverka i riskomfattande tidningar med just denna älg för att den är så unik gällande skyggheten och att den är så stationär under perioder.

Den är även under perioder så stationär att man nästan alltid träffar på den. Dessa egenskaper gör att det vilar bekymmer runt hörnet för älgen, boende och markägare i området. I Munkedal finns en vit älg som jag säkert har medverkat i 100-150 artiklar, tv och radio program över hela Europa men det handlar om en helt annan typ av älg och område. Nu när Värmlandsälgens hemområden är mer eller mindre allmänt känt så hade allt bara att eskalerat härifrån. Under vintern så kommer det även att släppas en film om älgen vilket säkert inte hade minska intresset för älgen.

Hemvärnsövning

När skogen i ett litet samhälle en vardag kan se ut som om det vore en hemvärnsövning så kan man fundera på älgens liv. Fotografer ställer sig i en ring runt älgen och den har ingenstans att ta vägen, ja jag skulle kunna berätta så många historier så det inte finns något slut. Mitt hjärta är krossat på flera vis först och främst att älgen skall avlivas men för att vi människor är som vi är… Vi har själva lagt grunden för detta skyddsjakts beslut även om jag tycker det är fel. Jag har personligen aldrig upplevt älgen som hotfull vid något tillfälle men jag har aldrig uppfört mig närgånget eller på annat vis olämpligt mot älgen.

Fast återigen så kan inte jag sitta 25 mil bort och känna hur just denna situation som var upprinnelsen till skyddsjakten var för tjejen. Jag är så glad att hon inte blev allvarligare skadad för det vore fruktansvärt.

Varnat för utvecklingen i flera år

I juli 2016 skrev jag följande rader på min hemsida som jag klistrar in nedan:

Det är ju faktiskt så att det handlar om vilda djur som faktiskt blir vana med den uppmärksamhet som dom får och tillslut så släpper dom kanske lite för mycket på sin skygghet och tar sig friheter. När djur tar sig friheter så är det vi människor som straffar dom och detta gör vi hårt.

Tack för allt älgen!    

Stötta fågelcentralen

Hör upp go vänner, nu är det allvar!

Jag gör nästan aldrig reklam här frånsett några få föredrag av alla jag håller men nu är det dags att slå ett slag för fågelcentralens almanacka 2018. Fågelcentralen gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om skadade vilda fåglar och deras upptagningsområde är stort. Jag har vid flera tillfällen fått varit med och njutit när man har släppt ut fåglar i det vilda efter en rehabiliteringsperiod i deras voljärer. Det har känts ända in i hjärteroten när man har sett både lappuggla och berguv släppas ut i Bohuslän igen. Tack vare en fantastisk insats av fågelcentralen där det finns en oerhörd kunskap och utrustning.

Lappuggla (hållen av Tommy Järås) som släpps ut i Munkedals kommun efter lyckad rehab hos fågelcentralen.

Beroende av bidrag och stöd

Som vi alla vet så kostar allt pengar och fågelcentralen drivs av Göteborgs ornitologiska förening helt på ideell basis. Dom är helt beroende av bidrag och stöd så det är faktiskt upp till oss att denna unika anläggning med dess kompetens finns kvar. Kalendern är deras räddning just nu och största inkomstkälla så beställ den på länken nedan. Alla vinst från kalendern går direkt till mat, mediciner och vård till de skadade fåglarna. 2017 handlade almanackan om södra Sveriges landskapsfåglar, nu är det dags för norra Sveriges landskapsfåglar.

Berguv som skall släppas ut i Bohuslän efter ännu en lyckad rehabilitering.

Hedrande att få bidra till deras kalender 

Jag har haft förmånen att få med en bild i deras almanacka två år på rad. I år har jag Gästriklands landskapsfågel storlommen som är med under juli månad. Alla fotografer har såklart ställt upp gratis och vi är alla stolta att få bidra på ena eller andra viset till Fågelcentralen.

Mitt bidrag till 2018 års almanacka.

 

Snälla hjälp till ni också genom att beställa almanackor på länken nedan. Följ gärna fågelcentralen på facebook för att få en bättre inblick i deras arbete. Vid vissa tillfällen anordnar dom släpp av fåglar som är öppna för allmänheten när det är lämpligt. Åk gärna dit och titta för då blir ni också varma i hjärteroten och inser vilket arbete dom gör.

Beställ här:
http://www.kustobsar.se/kalender/

Deras facebook sida:
https://www.facebook.com/Fagelcentral/

 

Må väl!

/Ingemar

Skogens Konung

Jag är inne i en föreläsningsperiod där en del föredrag är i slutna sällskap som olika föreningar, kommuner eller organisationer. Sedan så finns det en del föredrag som är ”öppna” och nu är det dags för bildvisningen Skogens konung i Ljungskile. 

Bildvisning om älgar

Affisch Skogens konung Kulturens hus i Ljungskile.

Kulturens hus, Ljungskile.

Alla är varmt välkomna till Kulturens Hus torsdagen den 19 oktober klockan 18,30 då vi kommer att fördjupa oss i älgarnas förtrollade värld. Det blir stora som små, bruna som vita (såklart) och allt varvas med bilder och filmsekvenser. 

En blivande ”Skogens konung” fotograferad i början på oktober i år.

Ha en fin fortsättning på veckan!

/Ingemar