Snöblandat regn ett typiskt aprilväder

När man precis har börjat inse att vårfåglarna har kommit och flera arter ligger på ägg och ruvar så så slår det mytomspunna aprilvädret till med snöblandat regn, ja till och med ren snö under vissa perioder de senaste dagarna. För mig så är jag inne i en period då mycket handlar om fåglar och vintersäsongens föredrag är slut för i år vilket är skönt även fast det har varit mycket lyckat.

Inventering av kattuggla

Årets inventering av kattuggleholkarna har pågått ett litet tag och från att först ha sett lite dystert ut så verkar det nu riktigt lovande med ganska så många häckningar och en hel del kullar som består av 4-5 ägg/ungar.

Det ser fint ut i holken med fyra ny lagda ägg.

Magisk vinter med uttermöte.

Jag skrev i något tidigare inlägg att vintern har varit underbar med massor av tid spenderad vid något av Bohusläns eller Dalslands vattendrag i hopp om att få se en utter. Tillslut så fick jag mitt snabba möte men som fotograf så räknar man det knappt efter som det på bilden mest liknar en skogaholmslimpa i ett stenrös. Uttern var på väg upp och förbi en kvarndamm bakom massor av buskar och ris så det finns mycket extra att önska när det gäller bildkvalitén. Mötet varade i tre sekunder och jag fick bara en bild och den är om möjligt sämre än mina första utter bilder som som jag tog på långt håll 2011 i Dalsland. Mycket vatten har runnit under broarna sedan vinterdagen 2011 men jag har ändå aldrig lyckats med uttern på hemmaplan och denna vinterns möte var mitt andra trotts massor av tappra försök.

Bäver på höjden, längden och tvären.

All tid som spenderas i skog och mark är en underbar investering oavsett om man får se sin mål art eller ej för det händer så mycket annat. Vågar inte uppskatta hur många möten som jag hade i vinter med både bäver, mink och olika fåglar mest spännande i fågelväg var havsörnen som kom lågt över vattnet i en överraskningsattack mot änderna i den lilla öppna vattenytan. Jag insåg direkt att jag inte skulle kunna vrida kameran utan örnen skulle se mig så jag bara njöt och när örnen var 20 meter i från mig så utförde den en handling som kan liknas vid en stoppsladd i luften.

Sällskap i utterkröken i form av bävrar.

Sällskap i utterkröken i form av bävrar.

Vi säsongens sista dag så hade jag en öppning i isen precis bredvid mig och där tittade olika bävrar upp titt som tätt. Tyvärr så var det flera plusgrader och regn vilket gjorde att snösmältningen kom igång på allvar och vattenståndet steg extremt mycket så jag fick runda av säsongen efter denna dagen.

Bävern är på väg upp ur isvaken.

Bävern är på väg upp ur isvaken.

Många bävermöten.

Det är inte konstigt att man får många bävermöten om man spenderar mycket tid i de olika vattensystemen som finns i regionen för det finns verkligen ganska så gott om dem. Jag älskar dem såklart och det är alltid lika roligt när de tittar förbi en stund när man väntar på uttern och ibland får man faktiskt en liten snabb pulshöjning innan man sekunden senare har artat Castor fiber som den heter på latin.

Bävern äter frukost nästan innanför närgränsen på kameran.

Bävern äter frukost nästan innanför närgränsen för objektivet.

Film på bävrarna i å kröken.

Det var det tråkiga vädret just nu som fick mig att tänka på denna dagen i å-kröken då jag hade bävrar på längden, höjden och bredden. Tyvärr så är jag dålig med att uppdatera hemsidan och att ta hand om mitt material då varken ork eller tid vill infinna sig. Ibland vet jag vad jag skall ha någon bild till direkt medan resten blir liggandes på någon extern hårddisk men nu har jag redigerat  fram lite bilder och en filmsekvens på två minuter om dagen med alla bävrarna.

Det märks så väl på bävern när den är nära mig att det luktar konstigt men eftersom jag sitter helt stilla så uppfattar den mig inte alls. Alltid lika härligt att få uppleva olika djur på nära håll och på deras villkor, när bävern tillslut kom på att det måste vara människolukt som den kände så lämnade den sin isvak. Lite senare under dagen så kom nästa bäver och satte sig och åt av diverse kvistar innan den också uppfattade min doft, bävrar ser som ni förstår väldigt dåligt.

På länken nedan finns några filmer på bävrar som är tagna för något år sedan under våren/sommaren.

Filmer om bävrar.

Ha en fin fortsättning på veckan!

/Ingemar