Unik fågelhöst

Det har varit mycket tråkigt väder denna höst men inget ont som inte har något gott med sig. Vi har haft en lång period med ganska så kraftiga östliga vindar vilket har drivit hit många sällsynta fågelarter. Hösten kommer att gå till historien som en av de allra mest spännande som vi har haft i manna minne. Självklart så dyker de spektakulära fåglarna först upp i de östligaste delarna av landet efter som de kommer från öster. På Öland har man i höst haft Sveriges fjärde fynd någonsin av azurmes vilket lockade väldigt många fågelskådare till ön. Utöver detta så har det varit invasion på sibirisk järnsparv vilket är en vacker liten fågel.

Sibirisk järnsparv i en tångbank på Nordkoster, Bohuslän.

Sibirisk järnsparv i en tångbank på Nordkoster, Bohuslän.

Innan denna höst så hade man sett den sibiriska järnsparven vid nio olika tillfällen i landet. Nu går det knappt hålla reda på hur många olika individer som finns på plast under denna östliga invasion. Vi här på västkusten har inte varit lottlösa utan Bohuslän har fått sitt första fynd någonsin av just den sibiriska järnsparven. I lördags upptäcktes en sibirisk järnsparv i en vik på Nordkoster av en lokal fågelskådare.

Film på den sibiriska järnsparven på Nordkoster

Den sibiriska järnsparven var såklart en ny art för Bohuslän och det är den 369:e arten som har synts i landskapet. Självklart så har detta uppmärksammats i skådarleden att det finns en ”megararitet” på hemmaplan. När jag köpte biljett till färjan så kunde inte tjejen på Pressbyrån hålla sig. Utan hon frågade vad är det som händer där ut för så här många fågelskådare som åker ut i detta ruskväder. Det är ju massor av folk med kikare och kameror på varje färja!

Dvärgsparv

Dvärgsparv som otroligt nog finns i samma tångbank på Nordkoster.

Dvärgsparv som otroligt nog finns i samma tångbank på Nordkoster.

Som om det inte var nog med den sibiriska järnsparven på Koster så finns det helt otroligt nog även en dvärgsparv i samma vik. Dvärgsparven är inte lika sällsynt med den får ändå räknas som en helt fantastisk fågel att se. Jag tror att man har sett dvärgsparv 10-12 gånger någonsin i Bohuslän så det ger verkligen lite extra krydda till upplevelsen med den sibiriska järnsparven.

Väderläget fortsätter i samma bana så vem vet det kanske kan dyka upp några ytterligare spektakulära arter. Utöver fyndet av den sibiriska järnsparven på Koster så har man sett en sibirisk järnsparv i Torslandaviken, Göteborg. Det är många fågelskådare som väntar på att helgen skall starta så de kan ge sig ut och leta för det finns säkert fler unika fåglar att upptäcka i buskarna. Det är ju mycket troligt att det finns flera sibiriska järnsparvar i Bohuslän.

Sibirisk järnsparv på Nordkoster.

Sibirisk järnsparv på Nordkoster.

Trotts att den har varit mulet och regnat till och från så har fåglarna på Koster budet på fina obsar. Dessa sibiriska fåglar är oftast helt oberörda av oss människor och sitter man bara stilla så kommer de tillslut nära utan att man stör dem.

Unik bild

Dvärgsparv i vänster bildkant och i höger bildkant sitter den sibiriska järnsparven.

Dvärgsparv i vänster bildkant och i höger bildkant sitter den sibiriska järnsparven.

Tänk om någon hade sagt till mig att man under hösten skulle kunna fotografera en dvärgsparv och i bildkanten även få med en sibirisk järnsparv här i Bohuslän….. Det är verkligen helt unikt att få med båda dessa rariteter i samma synfält!

Ha en fin helg!

/Ingemar