Fågelcentralen

Precis som för oss människor så råkar även våra bevingade vänner ut för olyckor och sjukdomar. Då gäller det att det finns någon eller några som har både kunskapen och möjligheten att ta hand om dessa vilda fåglar. För vissa arter så är det otroligt viktig med varje enskild individ framförallt om vi diskuterar arter som bland annat berguv. Det kan ta flera år innan den ensamma fågeln har hittat en ny partner så vikten av lyckad rehabilitering och vård går inte nog belysa.

Berguv är i trygga händer hos Fågelcentralen i Kungälv i vänta på att släppas.

Berguven är i trygga händer hos fågelcentralen i Kungälv. 

Vi är otroligt privilegierade som har fågelcentralen i Kungälv inom vårt område här på västkusten. Där besitter man en oerhörd kunskap och man tar hand om en stor mängd vilda fåglar varje år, allt från vanliga småfåglar till unika fåglar som pilgrimsfalk och berguv. Det är Göteborgs ornitologiska förening som driver fågelcentralen och anläggningen kom först till som en en avelsanläggning för projekt Pilgrimsfalk. Sedan Nordens ark tog över aveln av falkar så har voljärerna vid Tullare hög utanför Kungälv helt varit till för rehabilitering av vilda fåglar.  

Svenska djurambulansen 

Personal från Svenska djurambulansen hälsas välkomna av Tommy Järås.

Personal från Svenska djurambulansen hälsas välkomna av Tommy Järås.

Fågelcentralen har ingen möjlighet att hämta de skadade fåglarna utan de transporteras dit av privatpersoner, polisen och många fåglar kommer även via Svenska djurambulansen. På fågelcentralen har man under årens lopp byggt upp en fin anläggning och personalen har en helt unik kompetens. Närheten till västerhavet gör att fågelcentralen under vissa perioder får in en stor del oljeskadade fåglar som tvättas och tas om hand. 

Varm om hjärtat

Jag har besökt fågelcentralen många gånger och alltid blivit varm om hjärtat när man på nära håll får se vilket arbete de lägger ner. Varje fågel är en unik patient som man ger den bästa vården som går att uppbringa. Ibland så är tyvärr prognosen dyster men då hjälper man fågeln att slippa ifrån sitt lidande även om detta såklart är en baksida av det hela. Det som har gjort mig gladast är kanske inte besöken på fågelcentralen utan när jag har fått vara med vid utsläppandet av olika fåglar. 

Lappuggla i Munkedal

Lappuggla som är rehabiliterade och skall släppas ut i Munkedals kommun.

Lappuggla som är rehabiliterad och skall släppas ut i Munkedals kommun.

För några år sedan hittade man en lappuggla som hade fastnat i en taggtråd i Munkedals kommun. Detta var både tragiskt och otroligt unikt då man bara har sett lappuggla vid tre tillfällen tidigare i Bohuslän. Lappugglan klipptes ned och transporterades till fågelcentralen i Kungälv där man som vanligt gjorde en hjälteinsats. Som tur var så gick rehabiliteringen bra och efter några veckor så kunde man återbörda den till friheten på samma plats som den hittades. 

Lyckad rehabilitering

Tommy Järås från fågelcentralen visar upp lappugglan innan den återfår sin frihet.

Tommy Järås från fågelcentralen visar upp lappugglan innan den återfår sin frihet.

Ja, ni förstår själva känslan att få se lappugglan glida iväg på sina vingar över åkrarna i Munkedal. Som jag skrev tidigare så blir allt så verkligt när man ser nyttan med dras unika arbete då Bohusläns fjärde fynd av lappuggla tackade för sig och flög iväg. Listan kan göras lång vilka fantastiska fåglar som jag har haft glädjen att få bevittna när de flyger ut över vår vackra Bohuslänska natur. Jag brukar alltid slå ett slag för fågelcentralen och deras arbete varje gånga som jag har möjlighet till detta på föredrag och liknande. För tänk om man inte kunde rehabilitera dessa fåglar på bästa sätt.. 

Berguv

Berguven flyger ut i det Bohuslänska fjordlandskapet efter ett besök på fågelcentralen.

Berguven flyger ut i det Bohuslänska fjordlandskapet efter ett besök på fågelcentralen. 

Som vi all vet så styrs det mesta i världen av pengar och det finns inget som är gratis utan allt kostar. Fågelcentralens arbete är såklart ganska så kostsamt även fast man försöker hålla nere alla kostnader så gott det går. Deras verksamhet är helt beroende av bidrag, ideellt arbete och donationer som de försöker skrapa ihop så gott det går. 

Fågelcentralens Kalender 2017

Ett sätt för dem att få in pengar är att de varje år trycker upp en almenacka med fågelbilder som de säljer och på så vis får in en liten slant. Många bäckar små som det heter men jag har hört att dessa kalendrar brukar dra in en betydande summa till deras verksamhet. Försäljningen av kalendern är faktiskt deras största inkomstkälla så den är otroligt viktig. Detta är tolfte året de säljer kalender och årets tema är södra Sveriges landskapsfåglar. Vad vore bättre än att hänga en almenacka på väggen med fina fågelbilder och som om inte det var nog så vet man vart alla pengar går. Som jag skrev ovan så blir man alldeles varm i hjärtat när man får se dessa magnifika fåglar släppas ut i det vilda efter en rehab period på fågelcentralen.

Bohusläns landskapsfågel strandskatan, flankerad av lappugglan i Munkedal.

Bohusläns landskapsfågel strandskatan, flankerad av lappugglan i Munkedal.

Alla fotografer har såklart ställt upp helt gratis för det är ett sätt för oss att dra vårt strå till stacken. Bohusläns landskapsfågel är strandskatan och där hade man valt en av mina bilder, en bild tagen på en ruvande strandskata. Jag blev såklart oerhört glad för att kunna få vara med och bidra så nu hoppas jag bara att de får sålt en hel hög med almanackor. Ni som är här inne och läser får mer än gärna köpa ett eller såklart flera exemplar för att stödja deras fantastiska verksamhet. Det är bara att gå in på länken nedan så hittar ni all information. 

 

Läs mer om fågelcentralen: http://fagelcentralen.se/index.htm

Direktlänk till försäljning sidan: http://www.kustobsar.se/kalender/

Tack på förhand!

/Ingemar