Snart är dom här

Tranor, trandans och Hornborgasjön ett verkligt måste på våren.

Tidig gryning och solen är på väg upp vid Hornborgasjön.

Tidig gryning och solen är på väg upp vid Hornborgasjön.

Vilket otroligt vackert väder vi har haft idag, flera plusgrader och en blå himmel. Det finns nog ingen djur, natur och fågelmänniska som inte direkt börjar vandra iväg i tankarna en sån här dag. Våren står för dörren med alla härliga fåglar för visst är det fåglarna som man mest förknippar våren med. Hösten är ju klövviltets tid men våren kommer alltid vara fåglarnas tid och luftrummet kommer återigen fyllas med vingslag och fågelsång.

Trotts att man har varit vid Hornborgasjön och tittat, lyssnat och njutit av tranorna hur många gånger som helst så måste man bara dit varje år. Det är ett ”startskott” som alltid kommer att höra till även fast det just vid trandansen aldrig brukar infinna sig någon större naturfeeling.

Funneshultssjön, Ljungskile 2014, de nyanlända tranorna har haft en kall mars natt.

Det dröjer inte länge innan man nästan blir ”trött” på ljudkulissen som finns vid Hornborgasjöns trandans och man längtar bort till några av de tranparen som finns i regionen. Filmen ovan är filmad i mars 2014 och tranorna vid Funneshultssjön har haft en mycket kall natt. Inget ont om tranorna vid Hornborgasjön med ett härligt trumpetande från ett tranpar som överröstar orrarnas bubbel en kall, fuktig morgon i storskogen det är som balsam för själen.

Ja, nu är dom snart här!

Må väl!

/Ingemar