Uggletider

Hög tid att lyssna efter ugglor.

Även fast vädret skiftar snabbt mellan regn och klarblå himmel just nu så är vi på väg in i en härlig period i naturen. Den tid som nu står för dörren är vi många som har längtat efter, de första tranorna har nu dykt upp vid Hornborgasjön och det är ju ett efterlängtat vårtecken. För den som gillar ugglor så är det bara att ge sig ut lyssna nu när de ropar in sina revir. Självklart så är ju vindstilla nätter bäst för då hörs deras rop längre på grund av att det inte finns något störande vindbrus.

Kattuggla på dagkvist utanför en naturlig boplats. Just dessa boplatser blir det mindre och mindre av då många äldre träd blåser ner eller sågas ner.

Kattuggla på dagkvist utanför en naturlig boplats. Just dessa boplatser blir det mindre och mindre av då många äldre träd blåser ner eller sågas ner.

 

Sätt upp en fågelholk för kattuggla.

Kattuggleholkar som väntar på att bli uppsatta.

Kattuggleholkar som väntar på att bli uppsatta.

Det är mycket enkelt att hjälpa kattugglan i sin brist på boplatser, det gäller bara att ta sig lite tid att bygga eller köpa en uggleholk som man sedan sätter upp. Självklart måste man ha markägarens tillstånd och att man är försiktig när man spikar i träden om det ens är nödvändigt.  Holkarna på bilden ovan skall hängas upp och det fungerar mycket bra om det görs rätt. Spikar från fågelholkar som ”glöms” kvar i träd kostar massor av pengar när en sågklinga träffar spikarna så detta bör man undvika i det längsta.

Trötta kattuggleungar som har hoppat ut från sin holk.

Kattugglans ungar har en period som brukar benämnas ”klätterperioden” och då är de inte flygfärdiga men klättrar runt i träden för att utforska livet utanför holken. Ofta brukar man kunna lokalisera ungarna om det inte är för tätt lövverk där holken eller boträdet är. Dessa ungar sitter lite dolda och dagdrömmer, att de sitter lite dolda beror på att väldigt många andra fågelarter brukar attackera dem. Just andra fåglar som attackerar ugglor brukar vara ett säkert sätt att upptäcka ugglor som sitter väl dolda. Hör man ett enormt väsen på andra fåglar allt ifrån småfåglar till skator, kråkor och trutar så kan det vara en uggla som får påhälsning, en uggla som man aldrig hade upptäckt utan de andra varnade fåglarna.

Må väl!

/Ingemar