Jaktfalk på Uddevallabron

Jaktfalk på Uddevallabrons pylontopp 2015-02-06

Det var med lite tur och träff som jag fick en filmsekvens och upptäckte jaktfalken på Uddevallabrons pylontopp. Jag var ute efter pilgrimsfalkarna som sitter på topparna ganska så frekvent under vinterhalvåret och jag hade gjort 5-6 bomturer i år. När en falk helt plötsligt sitter på den södra pylontoppen så  utgick jag såklart ifrån att det var en pilgrimsfalk som hade dykt upp från ingenstans. Då hade jag suttit och väntat i flera timmar och många, många timmar totalt om jag räknar med de andra tillfällena. Jag var rustad för att filma och inte för att ta stillbilder så jag satte fokus på den sittande falken och lät kameran rulla några sekvenser. Kameran pekar ju nästan rakt upp när man står vid Sund så det var inte mycket tittande i sökaren. Det är sällan om än aldrig man tittar på filmer i kameran för det blir så omständligt utan ser histogrammet bra ut och man vet att man har satt fokus så är man nöjd. Men det klart, lite fundersam på arten var man ju, men då solen var på väg ner så fick det vänta med att 100% säkerställa arten till datorn. Trotts allt så var ju pilgrimsfalken rapporterad dagen innan… Jaktfalken har suttit på pylontopparna till och från nu i 10 dagar till alla fågelskådares stora glädje (senaste observationen i skrivande stund är från 16 februari).  Det händer ju titt som tätt att denna stora falk som faktiskt är världens största gästar oss i Bohuslän under vinterhalvåret.