Rådjurshona med horn och kid

Den senaste tiden så har jag lagt undan de vita älgarna för att försöka få lite fler möten med en helt unik rådjursget som har horn. Detta är ett fenomen som jag tidigare har hört talas om men aldrig själv upplevt i fält, tro faktiskt inte att jag ens har sett det på bild. Av en ren slump när jag rörde mig i ett område som jag inte brukar vara i så ofta så fick jag syn på en geten med ett kid. Döm om min förvåning när jag i teleobjektivet ser att geten är hornbärande. 

Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Den hornbärande geten tvättar ömt kidet.

Detta möte resulterade i att jag tog kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) där Erik Ågren chef för viltsektionen svarade på frågorna. Han bekräftade att man under de senaste trettio åren endast har noterat 40 individer där geten har haft någon form av horn. I detta fallet så är ju geten i livet och vid sin sida har hon ett till synes fullt friskt kid. Som vanligt när det gäller allt med naturfotograferingen så måste man investera massor av tid. Så jag lade undan mina vita älgar som jag har lagt en del tid på denna försommar och riktade in mig på denna get med sitt kid.

Film på den hornbärande geten 

Kidet får di av den hornbärande rådjursgeten

Kidet får di av den unika rådjursgeten som har horn.

Det var fantastiskt att jag tillslut fick bilder när geten lockade upp kidet och gav det di. Tyvärr på långt håll i ganska så hårt ljus då solen hade arbetat sig tämligen högt upp. Fast som dokumentation på en unik händelse så håller dom och det ligger såklart massor av bompass bakom mina bilder. Jag kommer fortsättningsvis lägga en hel del tid i detta område för att se hur det går för geten med sitt kid. Troligen så kommer nästa år bli ännu mer spännande för vem vet får hon alltid horn eller var detta en engångsföreteelse. Tyvärr så får oftast dessa hornbärande getter något som man benämner för perukhorn vilka kan växa abnormt. Tillslut så kan perukhornen växa ner över ögonen och bli en extrem plåga för djuret. Så det finns egentligen ganska så mycket smolk i ”glädje bägaren”. Som fotograf så är det spännande att kunna hjälpa till och dokumentera detta sällsynta fenomen men det finns som sagt en mörk baksida. Frågan man kan ställa sig är om hon skall plockas bort för att inte föra sina gener vidare och då såklart skickas till SVA. 

Som ni märker så blir det lång tid mellan mina uppdateringar mycket beroende på att jag försöker hålla tiden vid datorn på ett minimum. Jag har en axel som inte ens gillar en minut vid datorn och så har jag en del åtagande som måste skötas. Sedan så vill jag vara så mycket som möjligt ute i naturen vilket har fungerat hyfsat i juni. Hela maj gick nästa bort då jag hade en hel del föredrag som faktiskt av många anledningar är mer krävande än man kan tro. 

Någon har säkert sett min filmsekvens som TV4 visade för ungefär två veckor sedan på den vita älgen i Munkedal. Jag kommer säkert tillbaka till mina älgmöten som jag har haft i år när jag får lite bättre tid och blir piggare i kroppen. 

Facebook och instagram

Titta gärna förbi min Facebooksida eller mitt instagram konto för dom uppdaterar jag lite mer frekvent än just hemsidan (namnen är klickbara).

Vill ni läsa mer om den unika geten så finns det lite att läsa på länkarna nedan:

Göteborgs Posten

Jaktjournalen

 

Må väl!

/Ingemar