Föredrag vita älgar, Värmland

Vet inte hur många gånger som jag har skrivit att jag inte hinner med min hemsida men nu händer det tyvärr igen. Jag får en hel del kontakter, bokningar och liknande via den så det är egentligen ganska så dåligt av mig och jag lovar att bättra mig. Något som värmer mycket är när det droppar in mycket personliga mejl som handlar om mina bilder som jag visar upp här, det är verkligen glädjande och det ger mig en bra knuff i rätt riktning.

Fiske & Jaktmässa på Medis i Säffle.

Det har varit en ganska så hektisk period med föredrag denna vinter och vår, de flesta har varit för föreningar och mindre organisationer. I morgon den 9:e april skall jag hålla föredrag för Säffle kommun då de för andra året i rad arrangerar sin Fiske & Jakt mässa i det så kallade Medis, medborgarhuset. Jag är tillfrågad att visa filmer, tavlor och att hålla två föredrag om de vita älgarna och mässan är öppen mellan klockan 10-15.  Mina föredrag är klockan 12 och 14, sedan så finns jag i min monter där det rullar filmer och hänger tavlor.

Värmlands största vit älg, hösten 2015.

Värmlands största vit älg, hösten 2015.

Det blir säkert en mycket lyckad tillställning då man från Säffle kommuns håll satsar ganska så rejält på detta arrangemang. Som Bohusläning blir det extra roligt att få åka till Värmland och diskutera vita älgar. Området runt Säffle har hållit vit älg men mig veterligen så finns det ingen i närområdet just nu men det finns ett genuint intresse för dessa älgar.

Viltvarning på vägarna

Se upp i trafiken när de vita älgarna kommer..

Jag har vid flera tillfällen både skrämt älgar som har befunnit sig på vägen och stoppat bilister under mina tidiga turer i älgmarkerna. Det är konstigt att det inte inträffar fler trafikolyckor där älgar är inblandade än det gör, visserligen så är jag såklart ute vid de exakta tiderna på dygnet när viltet rör på sig.

Älgjakt

En del av mässan handlar om jakt så det kommer säkert att vara en hel del jägare på plats vilket är trevligt, det är ett bra tillfälle att visa upp lite bilder från höstens älgjakt i de Värmländska skogarna. Jag hade möjligheten att få vara med hundföraren när det blev ståndskall på den stora vita 19-taggaren som finns i de nordvästra delarna av länet. Det är underbart att denna vita älg är fredad i just detta område så ingen vit älg kom till skada när jag var med.

Ståndskall på vit älgtjur med 19-taggar i de djupa Värmlandsskogarna.

Ståndskall på vit älgtjur med 19-taggar i de djupa Värmlandsskogarna.

Vi var till 95 procent säkra på att det var den stora vita älgtjuren som hunden hade ställt och eftersom älgen är fredad så var det mycket enkelt att smyga fram på ståndet. Det enda avtryckarfinger som skulle krökas var det som jag hade på min kamera och strax efter jag hade fått en bildserie så kopplar man hunden för att inte störa älgen för mycket. Som naturfotograf så är man mycket nöjd med att få dessa unika bilder även fast det är en mycket annorlunda situation men det är en dokumentation av en händelse som hör till älgarnas liv och vardag på hösten.

 

Må väl!

/Ingemar