Vit älg i trafiken

Tiden springer som vanligt iväg men på utsidan fönstret väntar inte djur och natur på att man skall hinna med. Jag har legat med ett täcke över näsan sedan jag kom hem från Värmland förutom en kort tur i närområdet och det känns som man missar så mycket men sånt är livet. Blev kallsvettig en kväll denna veckan då jag hörde att polisen rapporterade om en viltolycka med älg där älgen avled omedelbart i den vita älgens område som tur var helt utan personskador men var det min bleka vän som hade fått sätta till livet? Olyckan hade hänt på E:6an som skär genom landskapet och älgen hade tagit sig innanför viltstängslet och jag vet att den vita älgen var på fel sida viltstängslet 2013 men som tur var så kom den mycket stressad tillrätta den gången. Tillslut ramlade det i alla fall in ett sms på telefonen att  -”den e brun” så jag kunde kosta på mig en lättnadens suck.

Det händer ofta att älgen traskar över de större vägarna i sitt hemområde också och jag är förvånad över att det inte händer fler viltolyckor där. Självklart så har jag inte räknat alla tillfällen som jag har sett älgen korsa vägarna i området men jag har ett stort antal bilder från olika gånger då detta sker, sedan så missar man det ofta då det kan gå fort utan att man hinner reagera. Ibland så vet man i vilket område älgen är men ändå missar man när den förflyttar sig över vägen till ett annat område.

Den vita älgen är på väg till Munkedal...

Den vita älgen är på väg till Munkedal…

Farlig trafiksituation

Jag har vid flera tillfällen både skrämt älgen medvetet och stoppat bilister ifrån att eventuellt krocka med älgen då den befunnit sig på eller vid vägbanan. Vid ett tillfälle är jag helt säker på att det skulle gått mycket illa om jag inte varit ute och tittat efter älgen, då en yngre tjej i hög hastighet skulle åka till jobbet tidigt på morgonen sommaren 2013. Jag visste att älgen befann sig på vägbanan då jag hörde ljudet av en bil, fick jag direkt fundera på vilket som var lättast skärma älgen eller stoppa bilen. Jag satsade på bilen och tjejen blev först nästan rädd för mig då jag iförd camouflage kläder och huva snabbt försökte påkalla hennes uppmärksamhet, drog fort av mig huvan och hon räknade snabbt ut att jag var älgfotografen och att något var fel. När hon knappt hade hunnit att stanna så kom älgen traskades över backkrönet mot oss, en väldigt rörd tjej tackade mig med en tårögd nick då orden inte riktigt infann sig för henne.

Ta det försiktigt i trafiken, du vet aldrig vad som väntar bakom nästa backkrön. Det kan till och med vara en vit älg...

Ta det försiktigt i trafiken, du vet aldrig vad som väntar bakom nästa backkrön det kan till och med vara en vit älg…

Just sommartid så är det nästan aldrig bilar ute vid den tidpunkten som älgen är ute men från mitten på augusti och framåt så ljusnar det så mycket senare så då kan det hända att trafiksituationer uppstår. Fast egentligen så går det lång tid mellan varje möte mellan personbil och den vita älgen för trotts allt så är det ju ganska så svårt att få ens få en skymt av den vita älgen.

Under rätt förutsättningar så kan man även få en naturfoto känsla i en bild som är tagen då älgen har korsar en väg.

Under rätt förutsättningar så kan man även få en naturkänsla i en bild som är tagen då älgen korsar landsvägen.

Jag har flera gånger hävdat att så länge jaktlagen står för sin fredning så kommer den troligaste dödsorsaken för den vita älgen vara trafiken då han än så länge har ganska så långt kvar till ”åldersstrecket”. Det känns som de flesta bilförare inte är medvetna om hur mycket vilt som faktiskt passerar över våra vägar vid vissa tidpunkter på dygnet och därför kör man helt enkelt alldeles för fort.

Än en gång passerar älgen den stora vägen som går in i området.

Än en gång passerar älgen den stora vägen som går in i området.

Vid de tillfällena när det är helt tyst och man hör att det inte finns någon bil som närmar sig så kan man njuta fullt ut när den vita älgen sakta traskar över vägen. Detta kan dock ändra sig fort om man hör en bil i fjärran som närmar sig precis som det gjorde morgonen då den yngre tjejen åkte till jobbet som jag nämnde tidigare.

Vit älg i trafiken, film

Det är svårt för att inte säga omöjligt att både filma och ta stillbilder för det slutar alltid med att man missar händelsen helt. När det gäller älgar som korsar vägar så är det antingen stillbild eller rörligt som gäller och jag sätter stillbildsfotograferande i första rummet men någon gång då och då blir det rörligt material på detta också. Första sekvensen i filmen ovan är vid ett ställe där älgen passerar ganska så ofta speciellt om den befinner sig i ett visst område, då brukar den alltid ta denna vägen ”hem”. Det är helt tyst endast brus från motorvägen en bit bort och inga bilar är på väg mot mitt håll så jag kan helt enkelt njuta fullt ut av upplevelsen när älgen kliver upp på vägbanan.

Uppmärksam på trafiksituationen

Vid den andra sekvensen så funderade jag på om jag skulle avbryta filmandet för det kommer en bil mot mitt håll då den hörs på långt avstånd. Jag märker att älgen också uppmärksammar bilen tidigt och framför allt så står älgen mycket synligt, själv så befinner jag mig längre från älgen än det verkar. När älgen kliver upp på vägen så är det många hundra meter till bilen som tillslut kommer att synas i bakgrunden när älgen väl har kommit över vägen.

Ja, många händelser har utspelats längs med de stora vägarna i den vita älgens område och flera av dessa händelserna kommer jag att minnas i resten av mitt liv. Morgonen med tjejen som skulle till jobbet har för alltid etsat sig fast och vilken tur att jag kunde uppmärksamma henne på situationen. Jag har alltid haft stor respekt för kombinationen älgar och trafik så på det stora hela så har jag skrämt både den vita älgen och områdets bruna älgar mer än jag har fotograferat dem vid vägarna.

Vid ett tillfälle så inträffade en singelolycka då en bil voltade 500 meter ifrån platsen där jag befann mig, Jag hörde en smäll och tittade då instinktivt åt det hållet, hann precis uppfatta hur bilen stannade efter ha voltat. Som tur är så gick det relativt bra för föraren, det blev både operationer och en ganska så lång sjukhusvistelse men efter omständigheterna och med tanke på hur bilen såg ut så gick allt bra. Den morgonen kommer jag också att minnas för resten av livet, tror aldrig jag har förflyttat mig 500 meter så snabbt…

Då var det roligare när lodjuret snabbt försvann in i skogen trotts att jag inte fick några bilder men det blev i alla fall en minnesbild som etsade sig fast.  Ja, det är mycket som har hänt i detta område men jag har å andra sidan varit där mycket, detta är ju en ekvation som alltid går hand i hand.

Må väl och kör försiktigt!

/Ingemar