Vit älg i dimma

Det är något speciellt när man får syn på en vit älg en dimmig morgon, det är verkligen så man vill både se dem och såklart fotografera dem. Jag har fotograferat lite mer fåglar än vanligt i år men när det förutsättningar för dimma på morgonen så försöker jag alltid planera in ett pass hos min bleka vän i här i Bohuslän.

Bohusläns vit älgtjur en dimmig julimorgon.

Bohusläns vit älgtjur en dimmig juli morgon.

Intresset för dessa vita älgar som finns i landet blir bara större och större, det var mycket lugnare när media började publicera mina första bilder för 4-5 år sedan. Nu vill alla veta vart älgarna finns och hur man lättast kommer i kontakt med dem, det är såklart jätte kul men jag tror att vissa älgar inte kommer att tåla detta trycket. I Bohuslän där jag har lagt 80 procent av min tid gällande vita älgar så är det inte några problem men jag ser vissa orosmoln torna upp sig i horisonten på andra platser.

Det vita älgen raspar åt sig löv i parti och minut.

Det vita älgen raspar åt sig löv i parti och minut.

TV 4 nyheternas morgonsoffa

Jag får flera mejl och förfrågningar i veckan angående dessa unika älgar oftast så är det andra fotografer som vill ha tips och information. Det var faktiskt tänkt att jag skulle medverka i TV4 Nyheternas morgonsoffa med lite fakta och info om dessa sagoälgar i veckan som gick. Tyvärr så utgick min medverkan på grund av de tragiska polisskjutningarna som hände i USA under natten innan. Så är det när det gäller live TV men det går kanske fler tåg, vi får se vad som händer.

Munkedals vita älgtjur.

Munkedals vita älgtjur.

Film vit älg i dimma

Det har mina fåglar till trotts blivit massor av resor till min bleka vän och den känns faktiskt lite svårare än den har gjort tidigare år men jag har ändå haft en hel del möten med den i år. Något som jag har reagerat på är att den går helt själv i år, tidigare år så har det haft följe med en eller två andra tjurar ända fram tills brunsten startar.

SVT visade film på den vita älgen.

Under veckan som gick så körde Sveriges television en kort sekvens som jag hade filmat både i Västområdet och riks tv vilket såklart är roligt. Jag är som sagt helt säker på att denna älgen tål publiciteten men jag har faktiskt tackat nej till att publicera fakta och information om andra vita älgar. Om intresset ökar så här lavinartat så kommer tyvärr konflikter uppstå och de som får betala priset är de vita älgarna på ena eller andra viset. Som med vissa fågelarter och andra djurarter så skall man troligen inte gå ut men den exakt lokalangivelsen för att skydda en individ eller en vissa art.

Jag känner själv att jag kastar sten när jag sitter i ett glashus då jag har satt en enorm snöboll i rullning men det är bra att man får upp ögonen för dessa unika individer. Det kanske bidrar till vissa lokala fredningar av dem då det inte finns något i lagen som fredar dem annars. Fast den som läser mellan mina rader förstår att jag tycker vi balanserar på ett tvåeggad knivblad..  Det är ju faktiskt så att det handlar om vilda djur som faktiskt blir vana med den uppmärksamhet som dom får och tillslut så släpper dom kanske lite för mycket på sin skygghet och tar sig friheter. När djur tar sig friheter så är det vi människor som straffar dom och detta gör vi hårt.

Det är såklart inte så troligt att en älg skulle anfalla en privatperson eller på något annat sätt ta sig friheter men det skulle kunna hända. Något som däremot är mycket troligt är att markägare och jägare tillslut tröttnar på all den uppmärksamhet som deras område får. Vet att man på platser i Värmland har varit ”lagom” nöjda med den omfattande biltrafik som har rullat runt i området under sena kvällar och tidiga morgnar. I Munkedal så är det stora vägar och trafiken går inte direkt tätt vid några hus som inte annars har mycket trafik och då i högre hastigheter.

Respekt

Som vanligt så är det sunt förnuft och respekt som gäller för både älgar, markägare och jägare, låter såklart självklart men detta tål att upprepas! Jag hoppas verkligen att inte en enda ”älgspanare” tummar en millimeter på detta oavsett vad det gäller.

Länken nedan går till Sveriges television.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/bohuslans-albinoalg-siktad-igen

Ha en fin vecka!

/Ingemar

 

57 reaktion på “Vit älg i dimma

 1. Pingback: Älgjakt - ipnaturfoto

 2. Pingback: Kärleken till de vita älgarna - ipnaturfoto

 3. Pingback: Så fruktansvärt ledsen - ipnaturfoto

 4. Pingback: 2019

 5. Pingback: cleantalkorg2.ru

 6. Pingback: #macron #Lassalle

 7. Pingback: a2019-2020

 8. Pingback: facebook

 9. Pingback: facebook1

 10. Pingback: javsearch.mobi

 11. Pingback: we-b-tv.com

 12. Pingback: hs;br

 13. Pingback: tureckie_serialy_na_russkom_jazyke

 14. Pingback: tureckie_serialy

 15. Pingback: 00-tv.com

 16. Pingback: +1+

 17. Pingback: æóêè+2+ñåðèÿ

 18. Pingback: Ñìîòðåòü ñåðèàëû îíëàéí âñå ñåðèè ïîäðÿä

 19. Pingback: Ñìîòðåòü âñå ñåðèè ïîäðÿä

 20. Pingback: watch

 21. Pingback: âûòîïêà âîñêà

 22. Pingback: ++++++

 23. Pingback: HD-720

 24. Pingback: guardians+of+the+galaxy+2

 25. Pingback: strong woman do bong soon

 26. Pingback: my id is gangnam beauty

 27. Pingback: guardians of the galaxy vol 2

 28. Pingback: 2020

 29. Pingback: kpop+star+season+6+ep+9

 30. Pingback: Video

 31. Pingback: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 32. Pingback: wwin-tv.com

 33. Pingback: movies

 34. Pingback: movies online

 35. Pingback: karan johar

 36. Pingback: Top Movies

 37. Pingback: Movies1

 38. Pingback: 11 10 2019

 39. Pingback: smotretonline2015.ru

 40. Pingback: Serial smotret

 41. Pingback: kinokrad

 42. Pingback: kinokrad 2020

 43. Pingback: ñïèñîê íîâûõ ôèëüìîâ

 44. Pingback: Watch TV Shows

 45. Pingback: casino

 46. Pingback: Kinokrad 2019 Kinokrad Hd

 47. Pingback: filmy-kinokrad

 48. Pingback: kinokrad-2019

 49. Pingback: filmy-2019-kinokrad

 50. Pingback: serial

 51. Pingback: cerialest.ru

 52. Pingback: youtube2019.ru

 53. Pingback: dorama hdrezka

 54. Pingback: movies hdrezka

 55. Pingback: HDrezka

 56. Pingback: kinosmotretonline

 57. Pingback: LostFilm HD 720

Kommentarer inaktiverade.