Gammelskogens krigare

Det är inte bara hos fasanerna som det har varit en hektisk tid nu under våren. I gammelskogen har det under våren pågått ett skådespel av stora mått när tjädrarna har spelat för att vinna sina hönor. Detta sker på små begränsade platser som man kallar för spelplats. I Sverige så finns det några fåglar som varje vår samlas på spelplatser och det är bland annat tjäder, orre, brushane, och dubbelbeckasin.  

Tjäderspelplats

Tjädertuppen har slagit sig ner i trädet sent på kvällen.

Tupparna ankommer redan under kvällen för att börja spela i det första gryningsljuset. Oftast så hör man när tupparna landar i träden runt spelplatsen med ett ljudligt buller. Det är verkligen ett av vårens höjdpunkter att få bevittna ett tjäderspel på nära håll. Tupparna brukar muta in vissa sektorer av området så med lite tur och träff så kan gömslet hamna rätt. 

Hormonstinn tjäder tupp i morgonljus.

Spelgalen tjädertupp

Det händer även att någon tupp inte inser att vårens begivenheter är över för denna vår. De har ett extremt hormonpåslag vilket resulterar i att de blir vad vi brukar kalla för spelgalna. Tupparna som är spelgalna är oftast helt orädda för människor och går snarare till attack än att de tar till flykten om en människa kommer gåendes. Tyvärr så händer det att dessa tjädrar råkar illa ut om de befinner sig i områden där det finns människor. 

På tjädertuppens kulle fanns en gammal torr stock.

Tyvärr så kan jag inte ligga ute som vill men jag har ändå fått min beskärda del av gammelskogens krigare i år. Det har blivit många spännande möten men oftast så är det långt håll och tidigt på morgonen när det är dåligt ljus. Fast det räcker nästan bara att man har fått hört tjädertuppens underbara läte så är våren räddad.

Tjädertuppens spelläte

På filmen så hör man verkligen tjädertuppens karaktäristiska läten när han går på sin kulle som han försvarar mot konkurrenter. Detta är som sagt ett av vårens stora skådespel som man alltid längtar efter. 

Tjädertuppen en tidig morgon.

Hoppas att ni alla får en fin fortsättning på veckan.

Mvh

/Ingemar