Rackelhanen, en sällsynt skojare i fågelvärlden

Många har säkert hört talas om rackelhanen men trott att det är ett uttryck och inte en fågel. Rackelhanen är en riktigt skojare i fågelvärlden och existerar i allra högsta grad även fast den är mycket sällsynt. Den är en korsning mellan orre och tjäder, det spekuleras i att det också mer specifikt är orrtupp och just en tjäderhöna som har haft en kärleksstund. Just konstellationen orrtupp och tjäderhöna grundar sig på teorin att det skiljer för mycket i storlek mellan en tjädertupp och en orrhöna.

Rackelhanen är en mycket vacker fågel, här visar den upp sig i all sin prakt.

Rackelhanen är en mycket vacker fågel, här visar den upp sig i all sin prakt.

När två olika arter parar sig så kallas dessa avkommor för hybrider och de vanligaste är att dessa hybrider blir helt sterila, vilket också är det troliga för rackelhanen. Rackelhanarna brukar uppträda spelgalna året runt för den som har turen att träffa på dem eller oturen om man så vill. Det är ju faktiskt så att spelgalna tjädrar och rackelhanar kan gå till attack mot människor. Som alltid så gäller det  att man inte stör dessa fåglar för mycket i deras hormonstinna tillstånd för det är såklart påfrestande fåglarna att uppvisa detta spelgalna beteende.  Rackelhanen skiljer de sig en del från både orren och tjädern i utseendet och hamnar i något gränsland. Det samma gäller rackelhanens läte som också skiljer sig markant från sina föräldrar orren och tjädern.

Närbild på rackelhanen med sina uppburrade ögonbryn.

Närbild på rackelhanen med sina uppburrade ögonbryn.

Det brukar dyka upp rackelhanar på olika platser i landet med jämna mellanrum men efter ett antal år så brukar rapporterna ebba ut och fåglarna har troligen avlidit.

 

 

Unik bild då både orre, tjäder och rackelhanen är synliga på mossen. Vem vet det kanske var här som rackelhanens föräldrar hade en intim stund över artgränserna.

Unik bild då både orre, tjäder och en rackelhane är synliga på mossen. Vem vet det kanske var det här som rackelhanens föräldrar hade en intim stund över artgränserna några år tidigare.

 

Ha en fin helg!

/Ingemar

Här nedan finns det mer att läsa angående mitt tidigare inlägg om norrsken:

http://www.expressen.se/gt/ny-chans-att-se-norrsken-i-kvall/