Bohuslän får besök av storken

Det händer nästan varje år att Bohuslän få besök av en eller flera storkar oftast så brukar dessa fåglar vara synliga i någon eller några dagar innan de dra vidare. I förra veckan nåddes fågelskådare av ryktet att det skulle finnas vita storkar på en nyslagen vall utanför Kungälv. Sent på onsdagskvällen var fågelskådare på plats och konstaterade att det var två eller eventuellt tre storkar i området.

Det tre vita storkarna håller  på långt håll med kraftigt värmedaller.

Det tre vita storkarna på långt håll med kraftigt värmedaller.

Jag var där tidigt under torsdags morgonen och kunde se tre storkar som putsade sina fjädrar i morgonsolen. Det var mycket kul att se att dessa storkar inte bar på de färgringar som man använder för att märka storkar med, detta betyder att de är födda i det vilda. De verkade vara lite rastlösa och lyfte en kort bit under tiden som vi var där, utan någon synlig störning. Några timmar efter att vi hade åkt så lyfte de igen och drog över motorvägen E:6 på låg höjd vid Kode. Detta var starten på deras resa norrut som enligt rykten slutade i södra Norge. Det finns en observation på tre omärkta storkar i södra Norge under lördagen vilket med största sannolikhet bör vara dessa tre.

Nedan finns en kort filmsekvens från mötet med storkarna men precis som bilden så lider den av både det långa avståndet och värmedaller i luften.

 

Storken och räven

Ett av mina roligaste storkmöten hade jag två kilometer hemifrån i augusti 2009. En stork hade landat på en åker dagen innan och vi var såklart där både på kvällen och tidigt följande morgon. Vi blev väldigt fundersamma när en räv gav sig in i leken som fågelskådare tidigt på morgonen och det var många tankar som snurrade i huvudet en stund. Det hela slutade i alla fall lyckligt med att storken tröttnade och gjorde ett utfall mot räven som lugnt traskade tillbaka till skogen.

Udda morgonmöte i Uddevalla 2009, räv möter vit stork.

Udda morgonmöte i augusti 2009 vid Mollön Uddevalla , räv möter vit stork.

Ha en fin start på veckan!
/Ingemar