Ägretthägrar på besök

Det är inte svårt att förstå att många lägger märke till en helvit häger för våra vanliga gråhägrar är ju som namnet förmedlar mycket diskretare i färgerna. Ägretthägern häckar i södra Europa och i Asien men har börjat dyka upp i Sverige allt oftare och är nu en årlig gäst i Bohuslän men den är såklart ändå en mycket vacker syn.

Ägretthäger, Svälte kile , Uddevalla.

Ägretthäger, Svälte kile , Uddevalla.

Det var troligen det allt varmare klimatet som gjorde att Sverige fick den första säkra konstaterade häckningen någonsin på Gotland 2012. I år har det varit ovanligt många ägretthägrar på besök i Västra Götaland och det finns otroligt många fåglar i länet just nu. Just nu är det fem stycken på besök i Bohuslän och de har förgyllt flera olika områden då de har flyttat runt under snart en månads tid.

I området runt Hornborgasjön har man sett så många som tretton stycken ägretthägrar på en gång under de senaste dagarna. Det är alltid lika trevligt när vackra och ganska så annorlunda fåglar dyker upp i vår region. Bilderna och filmen är tagna i Svälte kile, Uddevalla kommun då tre stycken ägretthägrar fiskade i något dygn i mitten på september. Det var många bilister som stannade och förundrades över dessa vackra helvita hägrar.

Ha en fin vecka!

/Ingemar