Brunsttid hos den vita älgen

Som tur var så kom jag tillslut på fötter efter mina Värmlandsbravader så jag fullt ut kunde fokusera på min bleka vän som jag har i mina hemtrakter. Det är ju alltid extra spännande under hösten då det pågår full brunst i skogen och är det något jag saknar att få bevittna så är det just när den vita älgen får föra sina gener vidare.

Detta har varit ett mål under många år för bildmässigt och filmmässigt det lilla jag filmar så känner jag mig helt nöjd med alla mina möten. Lyssnade igenom programmet Sagoälgen (klickbar länk) som Studio ett i P1 gjorde ute i fält förra året med mig och på frågan som kommer 07,40 in i programmet  -”vad kan du rimligtvis önska dig av nästa möte och bild” Blir mitt svar på frågan  -”en parning”!

Den vita älgen har träffat sin ko för parning

Skulle det bli min tur i år att få dessa bilder jag har längtat efter eller rättare sagt fantiserat om. Det har var lite svårare i år än tidigare år att följa älgen mycket beror såklart på mindre investerad tid men även på att man inte har odlat havre och framförallt raps i samma utsträckning som tidigare år. Någon vecka innan jaktstarten började jag komma underfund med rörelse mönstret. Den vita älgen hade en brun 8-taggare som rival men kon har helt klart gjort sitt val och hon ville ha min bleka vän.

Rivalerna travar förbi en tidig höstmorgon.

Rivalerna travar förbi en tidig höstmorgon.

Intima möten

Det är inte så konstigt att man kan få se när den vita tjuren nosar på någon ko eller att några tjurar snabbt stressar förbi vid sidan av en ko. Då brukar kon oftast vara helt ointresserad och drar sig alltid därifrån ganska så omgående, perioden de är mottagliga är så kort. Jag ville ju ha det där lilla extra som egentligen är mycket extra. I år var jag ute på rätt plats och vid rätt tid trodde jag….

Den bruna tjuren blir hela tiden bortjagad av både den vita tjuren eller kon.

Den bruna tjuren blir hela tiden bortjagad av antingen den vita tjuren eller av kon (kviga/ensamt hondjur).

Tidigt på lördags morgonen så var jag ute och anträffad dem i området som jag har haft under extra bevakning det sista, tyvärr så verkade det inte helt rätt. Det hela slutade med äppelfrukost och att trion drog sig till skogs utan att det hade blivit någon riktig fajt eller att kon och någon av tjurarna hade varit mer intima.

På söndagen så var jag på plats ännu tidigare och lokaliserade gänget till ungefär samma område, de var trötta och jag tog dem nästan på sängen. När de började vakna till liv så märktes det en enorm skillnad direkt i beteendet. Den bruna tjuren luktade på kons urin på marken och blev mer och mer uppjagad. Den vita tjuren och det ensamma hondjuret blev mer intimare med varandra de luktade och slickade på varandras könsorgan och strök sig kärleksfullt mot varandra. Irritationen mot den bruna tjuren gick inte att ta miste på de turades om att köra bort han och vid några tillfällen utdelade kon regelrätta sparkar så det dunsade.

Nära skjuter ingen..

På filmen ser man hur kon och tjuren blir mer och mer intima och hur kon resolut stöter bort den bruna tjuren. Jag var här helt säker på att jag skulle få mötet som jag har längtat efter så länge men det ville sig inte riktigt. Om den bruna tjuren inte hade varit närvarande så hade det säkert skett på området som var öppet så jag kunde få bevittna det hela och förhoppningsvis så hade jag fått min drömbild. Jag fick i alla fall ett av mina  mest magiska ögonblick i naturen hemma runt knuten för detta slår faktiskt mötet med lodjuret som åt på ett rådjur.

De kärlekskranka vandrar mot skogen.

De kärlekskranka vandrar mot skogen.

Bilden ovan är verkligen slående för hur farligt det är i trafiken vid denna tid på året som jag skrev om i september ”vit älg i trafiken” då de struntar i allt annat än varandra. Just här vandrar dom nästan som om de vore i trans och de reagerar inte nämnvärt på min närvaro.

Älgparningen

Förhoppningsvis så skedde parningen längre in i ett skogsområde men det var inget som jag fick bevittna men vi får hoppas att parningen blev av. Som sagt så kan man inte annat än att älska denna vita skönhet som verkligen väcker uppmärksamhet hela tiden på alla sätt och vis. De flesta större tidningar har skrivit om denna helt unika händelse då man verkligen såg deras intima avsikter på filmen även fast det inne ville sig hela vägen just då.

Aftonbladet är en av tidningarna som har skrivit om mitt unika möte och deras artikel finns på länken här: Ingemar fotade vita älgens kärleksmöte

Erik Blixt P4 Extra

Under måndagen blev jag kontaktad av Sveriges radio som ville göra något litet om detta i deras P4 Extra som Lotta Brome brukar vara programledare för. Under måndagen var det Erik Blixt som var kapten på skutan och ringde upp för att diskutera min bleka vän, nästan lite pirrigt att prata live i riksradion. Undra om älgen vet hur populär han är i hela landet, ja det började ju bli stort när han hamnade i tyska Bild Zietung som trycks i över 2,5 miljoner exemplar. Vill ni lyssna på inslaget så finns det på denna länk och det är i slutet vid 1,02,55 Bohusläns vita älg, P4 Extra

Populär hos jaktlaget

Vi får bara hoppas att han är lika populär hos jaktlagen som hos gemene man, vilket jag är ganska så säker på att han är. Jag pratar med både markägare och jägare ganska så frekvent och även fast det inte finns något i lagen som fredar han så skall han allt få gå kvar ett tag till…..

Må väl!

Ingemar