Han får leva vidare!

Så skönt att älgen får leva vidare!

Vi får hoppas att allt hysteri lägger sig och han får avsluta sina dagar på ett värdigt sätt.

Enormt intresse för den vita älgen

Intresset är så stort så jag hinner inte med att uppdatera min hemsida som jag borde. Jag kommer att klistra in det som jag skrev på Facebook igår längst ned här. Där ifråga satte jag såklart grunden för skyddsjakten. de sista dagarna så har jag gjort både radio och till och med blivit uppringd av en av Frankrikes största tidningar. Detta har tagit sig orimliga proportioner som sagt.. 

Stort tack! 

Stort tack till alla som engagerar sig i frågan och ett extra tack till dig som kontaktade mig och bad om hjälp. Hade du inte sträckt ut en hand så kunde inte jag vänt mig till den enda personen som jag litar på gällande detta. Då hade aldrig media fått reda på vad som skulle ske och skyddsjakten hade verkställts i smyg. I går skrev jag att det var mitt sista inlägg och att jag inte kan göra mer vilket jag absolut inte kunde igår. Nu är det en ny dag och helt nya förutsättningar och jag kan dra ett nytt strå till stacken men vi balanserar på ett knivsblad..

Bevisligen så står inte älgen högt i kurs hos en del vilket vi får acceptera speciellt vi som inte bor och lever i området! Tråkigt att man får till en skyddsjakt på felaktiga grunder men återigen inget ont om tjejen som blev skadad. Nu uppmanar jag alla att vara försiktiga i området och verkligen behandla älgen och de boende mycket väl.  Jag har sagt det förut och jag säger det igen, detta kommer aldrig sluta väl.. Alla som verkligen gillar älgen oavsett om man har sett den eller ej så var de sista dagarna en väckarklocka. Vi får ingen mer chans och ju mer allt eskalerar ju sämre blir utsikterna för älgen. Intresset för älgen har i och med de sista dagarna ökat ännu mer och allt har tagit sig orimliga proportioner.

Snälla, snälla lyssna och tänkt till hur svårt kan det vara! Tänk er in i älgens situation och försök förstå hur de som bor och verkar i området har det. Vi får ingen mer chans!

Vi har inget unikare djur i våra svenska skogar eller villaträdgårdar för den delen…

Visa hänsyn och sunt förnuft!

Från och med nu lämnar jag detta för gott, det finns såklart massor att säga och skriva men inte i sociala medier. Har tidigare sagt att jag inte kommer att besöka området, det kommer jag att göra. Har fått så många innestående kaffebjudningar i området som jag inte får tacka nej till enligt de som bjuder in mig. Några inbjudningar är gamla sedan allt som hände i augusti men jag har fått så många nya lokala vänner under de sista dagarna. Utöver dessa så har jag ett ganska så stort antal vänner sedan flera år tillbaka i området. De flesta äger varken gevär eller systemkamera men de har sunt förnuft och hjärtat på rätt ställe. Har jag då tur så kanske han står där min bleka vän…

Med vänliga hälsningar

Ingemar 

Klistrar in mitt inlägg som jag gjorde igår på Facebook angående skyddsjaktsbeslutet.  


Tack för all respons i denna tunga stund, den vita älgens vara eller icke vara rör verkligen upp känslor. Jag är så tacksam att lokalbefolkningen kontaktade mig (med flera) och bad mig skriva om detta på Facebook. Hade detta inte kommit ut så hade älgen säkerligen redan varit skjuten mer eller mindre i smyg.

Svensk jakt var första tidningen att skriva om skyddsjakten och jag blev djupt förvånad när jag läste texten. Dom ringde mig för en intervju och när artikeln sedan var ute så började min telefon ringa oavbrutet. Först var det älgvänner som funderade på innehållet, vilket jag också gjorde när jag läste igenom allt. Hur kan skyddsjakten beslutas av att älgen är aggressiv, det är ju avsaknaden av aggressivitet som har gjort att alla fotografer går för nära. Ringde skribenten och visst hade polisen sagt precis som han är citerade i tidningen. Detta är något som vi som har tillbringat mycket tid i området inte känner igen. Sociala medier är en hård arena och man kan inte skriva för mycket då det skrivna ordet kan tolkas fel. Jag har fått så mycket samtal, mejl och meddelande några bra andra både tokiga och rent lagvidriga.

Det går inte förringa kvinnas upplevelse och att vissa av lokalbefolkningen känner skräck även fast jag aldrig ha träffat någon som är rädd. Jag känner inte ens någon som har träffat någon som är rädd för älgen… Kvinnan skall inte utses som en syndabock men det är nästan ödets ironi att två lokala hundar blir såhär betydelse fulla. Det konstiga är att man inte fick till en skyddsjakt i augusti när det var kaos för i grund och botten måste det vara där skon klämmer. Ett telefonsamtal som jag har fått berättade att om ett skyddsjaktsbeslut skulle tas i augusti för hänsyn till boende och älgen så låg det på Länsstyrelsen. Handlar det däremot om att människor kommer till fysik skada av vilda djur så kan polisen fatta beslutet. Länsstyrelsen hade troligen aldrig tagit ett beslut att avliva denna världsunika älg. Just nu gör jag precis det man inte skall göra i sociala medier spekulera utan att verkligen ha fakta! Har inte kollat upp lagstiftningen i ämnet men jägaren som ringde är ”relativt” säker på detta.

Jag kommer härmed inte att skriver mer i ämnet jag har gjort allt jag har kunnat både nu och tidigare under årens lopp. Ibland förstår jag inte hur människor tänker och uppför sig i naturen och då handlar det inte bara om fotografer utan även hundägare och vanlig allmänhet.

Veckan som gick kommer jag aldrig att glömma dels för Värmlandsälgen såklart men även för en älgkalv. En liten årskalv som är moderslös har irrat runt i vårt villa område och vi har även haft den i vår trädgård. Vi vet alla att detta resulterar i en skyddsjakt då en älgkalv inte kan leka med kvarterets barn eller hundar för den delen. Visst skär den skyddsjakten också i hjärtat men det är en barmhärtighetsåtgärd utöver att en älg inte kan vara tillsammans med barn likt en ponny. En natt i förra veckan när jag var ute i ett av mina olika nattliga projekt så uppdagade jag ett miljöbrott. Detta har helt fått mig att tappa tron på oss människor… Nu kommer jag inte diskutera något av ovanstående mer för det har verkligen spårat ur på alla sätt och vis. Veckans föredrag skall fixas till artiklar skall skrivas och de mörka molnen i tankarna skall bytas ut mot den glädjen som naturen skall innebära! 
Ta hand om er, djuren och naturen!
/Ingemar