Ferdinand, den vita älgen i Värmland.

I morgon den 12 juni klockan 20,00 kommer SVT visa filmen om den världsberömda vita älgen i Värmland som av vissa går under namnet Ferdinand. Filmen kommer att vara helt fantastisk då den är filmad av en av landets bästa naturfilmare Ulf Jonasson och tacksammare huvudrollsinnehavare än Ferdinand finns inte.

 

En älg som tar det mesta med ro om man inte går för nära vilket har varit ett stort bekymmer under åren.

 

Tyvärr så vet vi ju all problematik som området hade i höstas så vi får hoppas att filmen inte vållar mer bekymmer för älgen, de boende eller markägarna i området. Fast ingen har ju sett till älgen under hela 2018 trotts att den har varit stationär tidigare år vid denna tid på året. Finns det ingen älg att se så brukar intresset svalna ganska så fort när det gäller själva letandet.  

 

Älgen har alltid levt tätt inpå de boende vilket tillslut vållade oro och otrygghet.

 

Jag har inte själv varit i området sedan jag gjorde min uppmaning om naturfotografernas övertramp i TV4´s morgonsoffa (se länk nedan). Sedan flera år tillbaka har jag varnat för utvecklingen i området och det jag upplevde i augusti ifjol fick mig att aldrig mer vilja besöka området. Ett så unikt djur som är snudd på tam och väldigt stationär är tyvärr dom komponenter som behövs för att det skall bli kaos. Inget ont om den stora skaran av fotografer och filmare för det är alltid några få som gör övertramp. Sedan så påverkas såklart älgen oerhört mycket av att hela tiden ha människor i sin närhet. Den tappar tillslut helt respekten för människor och i höstas gjorde den också utfall mot de boende i området. 

 

Skogens vita konung 

Jag har varit sparsam med att visa bilder/filmsekvenser på just denna älg men här kommer ett litet klipp. Se det som en hyllning till ett av de mest fantastiska djur som finns/har funnits i våra Svenska skogar. En älg som har skänkt mig så oerhört många skratt och glada upplevelser i skogen men även frustration och ren sorg.

 
 

Bohusläns vita älg 

Kommer inte ge mig in i större diskussioner då jag vet hur negativt det kan bli, när det gäller dessa vita älgar.  Jag satt i flera dagar och svarade på mejl och meddelande efter att jag hade haft den Bohuslänska vita älgen i TV4/SVT för någon månad sedan. Då trodde man att jag störde Värmlands älgen eftersom man inte håller isär dom. Tyvärr så är jag inte så duktig med att uppdatera min hemsida men några av er som hittar hit hittar säkert till min Facebook sida. Där har jag skrivit lite om vårens olika vita älgmöten. Vill ni se en filmsekvens från Bohuslän som är filmad tidigare i vår så finns den på länken nedan. 

TV4 Nyhetsmorgon maj 2018

 

Jag har hela tiden slagits för att man skall respektera älgen och de boende i området och varnat för utvecklingen i Värmland. 2014 var första gången som jag besökte Ferdinands område och jag har haft många helt magiska möten med honom. Det har varit svårt att se Ferdinand som en älg utan jag brukar titulera honom som ”en kärvänlig gammal travhäst”.

Förhoppningsvis har älgen dragit sig tillbaka till dom djupa och mörka Värmländska skogarna där han tar det lugnt.

Har ni inte sett mitt inslag om naturfotograferingens baksida så klicka här för att komma till TV4 och inslaget från augusti 2017.  

Missa inte att bänka er i TV-soffan för att njuta av Ulf Jonassons film Skogens vita konung som kommer att vara helt magisk. Om Ferdinand aldrig mer dyker upp så kommer Ulf´s film vara ett vackert minne över en världsunik älg! 

Ha en fin vecka alla naturvänner!
/Ingemar