Vit älg

Bilder på unik vit älg

 

Vit älg, White moose, weißen Elch

Det finns nog inget djur som har uppslukat mig så mycket som den vita älgtjuren som går i Munkedal. Visst, det går rykten om att det skall finnas ytterligare en tjur och även en ko som är vita men jag har bara sett denna tjur och jag har följt den i 5-6 års tid nu. Uppskattningsvis så har jag ungefär 150 olika möten med denna vit älgtjur under årens lopp. Den har verkligen blivit en riktig kändis både på det lokala planet och på riksplanet. Jag har haft bilder och filmer i Sveriges alla stora nyhetstidningar och älgen har även gjort en visit på det internationella planet. Detta skedde när Tyska tidskriften Bild körde ett reportage om den mitt under brinnande fotbolls VM 2014.

Tyska Bild – zeitung

Bild är Europas största tidning som trycks i 2,5 miljoner exemplar och beräknas ha ca 10 miljoner läsare. Både jag och älgen har även varit med i tv och radio i allt från SVT´s nyårskrönika till Mitt i naturen, vilket har gjort intresset för dessa speciella vita älgar älg har växt.  Värmland är ju de vita älgarnas hemområde och uppskattningsvis så finns 95% av landets vita älgar i de djupa Värmländska skogarna. Det är dock inte mängden av vita älgar som har gjort att jag brukar styra bilen norrut utan en specifik individ nämligen en vit skoveltjur som är en helt magisk upplevelse att få syn på.

Jag har medvetet publicerat mycket mindre de senaste åren av många olika anledningar och nu är det så otrolig många som försöker se dessa vita älgar. Det känns kul att få ha lagt grunden till detta enorma intresse i media för dem. Tyvärr så har det nu seglat upp massor av orosmoln för dessa vita älgar. Det är alltid ett bekymmer med fotografer som är för närgångna. Respekten det vilda bleknar i takt med att jagar den perfekta bilden. Övertrampen sker mot både djuren , markägare och boende i områden, utvecklingen är djupt oroande vilket jag har belyst här med tidigare inlägg. För den intresserade så finns det några artiklar som går att läsa på nätet, klicka på texten så öppnas länken:

2016

Sveriges Television om Munkedals vit älgtjur.         Svensk Jakt gör ett omfattande reportage om landets vita älgar.                                                          Bohusläningen bild extra, Munkedals vita älgtjur.

2015

Aftonbladet, Vita älgens kärleksmöte.    Bohusläningen, kärleksdrama dan före dan.

Riksradio med Erik Blixt, startar på 1,02,55  Göteborgs posten, kärleksdrama i älgskogen.

Expressen, varje möte är magiskt.    Bohusläningen, bildextra.

2014

Göteborgs posten, vit älg har synts.   Expressen, skygga kändis älgen.

Bohusläningen, Vit älg gör succé internationellt.     Aftonbladet TV.

Sveriges radio, Sagoälgen.   Aftonbladet, mystisk spökälg.

2013

Expressen, skogens vita konung.    Expressen TV, vit älg vandrar.

Expressen, ovanlig älg fångad på film.    SVT Play.